Varis Neden Olur?

Uzun yıllardan beri özellikle ailesinde varis veya kılcal damar problemi olanlarda sık görülmesi yüzünden, genetik faktörlerin varis oluşumunda en etkili faktör olduğu göz önüne alınmalıdır.

Bir çok sağlık sorunu gibi varislerde alınacak basit önlemlerle büyük ölçüde önüne geçilmesi mümkündür. Tabii ki koruyucu önlem alabilmek için öncelikle hastalığa neden olan faktörleri bilmek gerekir. Toplardamar genişlemesi ve kılcal damar çatlaması olarak ayrılan hastalığın nedenlerine göz atalım.

Toplardamarlarda Aşırı Basınç Varise Yol Açıyor

Varis nedenlerine geçmeden önce dilerseniz hastalığın ortaya çıkış sürecine göz atalım. Ayakça sabit çalışan insanlardan sık görülen varis hastalığının en önemli nedeni damarlarda haddinden fazla basınç oluşmasıdır. Ortaya çıkan bu basınç toplardamar içerisinde yer alan kapakçıkların bozulmasına neden olmaktadır. Yani sorunun kaynağı aşırı basınç olup, yazının devamında ise bu basınca neden olan durumları göreceğiz.

Ayakta Sabit Çalışmak

Evet arkadaşlar damarlarda aşırı basınç oluşmasının en önemli nedeni ayakta sabit durmak yada çalışmaktır. Daha kolay anlaşılması için bir meslek grubu ile örnek verelim. CNC torna operatörleri makinenin çalışma alanı yaklaşık 1-2 metre olup, operatör bu alanda beklemektedir. Makinenin boyu yüksek olması nedeni ile maalesef oturma imkanı bulunmaktadır. 8-12 Saat aralığında operatör ayakta ve kısmen sabit bir noktada bekleyerek çalışmaktadır. Bu durumda toplardamarlarda aşırı basınç oluşarak kapakçıkların bozulmasına neden olmaktadır.

Arada Bir Hareket Etmeli

Hayatta kalabilmek için elbette çalışmak gerekir. Bazı meslekler ise mecburen ayakta çalışmayı gerektirmektedir. Böylesi bir durumda varislerden korunmak için yapılması gereken 30-45 dakika aralıklarla çalışma alanını terk ederek 1-2 dakika yürüyüş yapmak gerekir. 30-45 Dakika içerisinde oluşan basınç sizin 1-2 dakika yürüyüşünüz ile dağılacaktır.

varis-ameliyatsiz-tedavi-edilir-mi

varis-neden-olusur

Masa Başı Çalışanlarda da Risk Bulunuyor

Varis riski taşıyanlar elbette sadece ayakta çalışanlar değildir. Aynı şekilde masa başında saatlerde hareketsiz çalışan insanlarında damarlarında basınç oluşmaktadır. Aynı durum evde saatlerde TV izleyerek de oluşabilir. Yapılması gereken olay oldukça basit olup, belirli zaman aralıklarında ki bu 1 saati geçmeyecek şekilde kısa sürede olsa yürüyüş yaparak oluşan damar basıncını yok etmek gerekir.

Hamilelik Dönemi Varis Riski Artar

Erkek ve kadınlarda görülmesine karşın karşın kadın varis hasta sayısı daha fazladır. Bunun nedeni hamile kadınlarda varis riskinin artmasıdır. Bebeğin yaptığı baskı, fazla kilo, hormonal dalgalanmalarla bu süreçte varisler daha fazla görülür. Kılcal damar problemi de yine bu süreçte daha fazla görülür. Gebelik sürecinde tedavi önerilmez. Hastanın şikayetlerini azaltmak için hamile kadınlara özel varis çorabı kullanmak gerekir.

Günlük Düzenli Yürüyüş Yapın

Varis hastalığından doğal önlemlerle korunmak için günlük düzenli yürüyüş alışkanlığı edinin. Özellikle akşama doğru güneşin etkisi kaybolduğunda 30-60 dakika hafif tempolu yürüyüş çok etkili olacaktır. Bacak kaslarına bağlı ağrılarınız varda kendiliğinden yok olacaktır. Aynı şekilde kabızlık problemi yaşayan insanların kalın bağırsak kasları yürüyüşe bağlı olarak daha düzenli çalışacak ve kabızlık son bulacaktır. Kabızlık basit bir sorun gibi görünse de önlem alınmadığında maalesef varis ile benzerlik gösteren Hemoroid problemine neden olmaktadır.

Genetik Hastalık Olduğunu Unutmayın

Bazı hastalıklar genetik olması nedeni ile maalesef ne kadar önlem alsanız da bazen çaresiz kalabilirsiniz. Varis hastalığı da genetik olup, özellikle anne, baba gibi 1. derece aile bireylerinde varis olanlar çok daha dikkatli olmalıdır. Bacaklarınızda anormal damar görünümü, ağrı, kaşıntı, kramp gibi sorunlar görürseniz mutlaka bir kalp damar cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

koronavirus-venoz-yetmezlik-riskini-artiriyor-mu
Koronavirüs, Venöz Yetmezlik Riskini Artırıyor mu?

Aralık 2019 ayında Çin’de ortaya çıkan ve 2020 yılı başlarından itibaren tüm dünyaya …

Devamını Oku
kilcal-varis-neden-olur
Kılcal Varis Neden Olur?

İnsan vücudu bir çok hastalığa karşı risk içermektedir. Onlardan biride vücudumuzda y…

Devamını Oku
varis-tedavisi-nasil-yapilir
Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Klasikleşmiş cerrahi yöntemler, konservatif yöntemler ve yeni teknolojinin etkin oldu…

Devamını Oku
Yorumlar
Tuğrul
Merhaba hocam köpük tedavisi sonrasın da varislerin yüzde kaçı iyileşmek de ?
Op. Dr. Serkan Akarsu
Merhaba Tuğrul bey, uygun varislerde uygulandığında köpük tedavisi sonrasında varislerinizin tamamı geçmektedir.
Kamile
Bacaklarımın sadece üst kısmında yanlarda mor renk ince damar ağları var Fiyat ne kadar
Op. Dr. Serkan Akarsu
Tedavi ücretleri varislerin, kılcal yamarların yoğunluğuna ve yaygınlığına göre değişmektedir.Muayenede net rakam belli olur. Buyrun muayeneye gelin değerlendirelim. Ayrıntılı bilgi ve randevu için 232 421 11 01
Kenan
Merhaba hocam variste pıhtı oluştuğunu nasıl anlayabiliriz
Op. Dr. Serkan Akarsu
Varis olan bölgede bir anda şişlik ve şiddetli ağrı olur.
Bartu
Hocam merhaba yoğun bir şekilde ağırlık çalışıyorum. Bacaklarımda kalın damarlar oluşmaya başladı. Bunun sebebi nedir acaba?
Op. Dr. Serkan Akarsu
Kaslarınızı yoğun çalıştırmanızdan dolayı o bölgeye olan kan akışı artışından kaynaklanmaktadır.
Kenan
merhaba hocam tedavi edilmeyen varisler kalp hastalığına yol açar mı ?
Op. Dr. Serkan Akarsu
Tedavi edilmeyen varisler kalp hastalığına yol açmaz fakat pıhtı oluşumu ve kanamaya yol açabilir. Pıhtının akciğerlere gitmesi sonrasında ölümle sonuçlanan tablolar oluşabilir.
Hakkı
Hocam ben 3 yıl once kasıktan girilerek ameliyat oldum ancak agrılarim devam ediyor. Ne yapmam lazım
Op. Dr. Serkan Akarsu
Öncelikle ayrıntılı bir ultrasound çektirmeli ve kalp damar cerrahına muayene olmalısınız.
Lale
merhaba hocam iç varisleri görmek için ultrason mu çekiyorsunuz ?
Op. Dr. Serkan Akarsu
Evet ultrasound ile değerlendiriyorum
Perihan
merhaba hocam bende varis hastalığı var ama ilerliyo sürekli şuan belime kadar çıktı ne yapmalıyım?
Op. Dr. Serkan Akarsu
Merhaba Perihan hanım, varis hastalığının tedavisi ameliyatsız tedavi yöntemleri ile mümkündür. Buyrun muayeneye gelin tedaviniz hakkında ayrıntılı bilgi verelim ve sizi varislerinizden kurtaralım
Merve
hocam merhaba bende varis var yaklaşık bir yıldır varis çorabı kullanıyorum. tedavi olmak istiyorum gelip size muayene olsam ücret ne kadar ?
Op. Dr. Serkan Akarsu
Geçmiş olsun Merve hanım, muayenemiz ücretsizdir.Tedavi ücretlerimizde varisinizin yoğunluğuna ve yaygınlığına göre değişmektedir. 232 421 11 01 nolu telefondan ayrıntılı bilgi ve randevu alabilirsiniz.
Gamze
hocam benim 2 yıldır varislerim var ve şimdi çoğalıp büyüdüler. muayene için ücret alıyormusunuz?
Op. Dr. Serkan Akarsu
Gamze hanım muayenemiz ücretsizdir sadece tedavi olduğunuzda ücret ödersiniz. Varislerin ilerlemesini önlemek için kış aylarında varis çorabı giyilebilir, yaz aylarında ise önleyici ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca yürüyüş, yüzme gibi sporları düzenli yapmak ve her zaman hareketli olmak gerekir.
Sinem
hocam bende yeni varis başlangıcı olmaya başladı ilerlemesini istemiyorum sizce ne yapmalıyım?
Op. Dr. Serkan Akarsu
Sinem hanım, her zaman hareketli olmalı, düzenli yürüyüş gibi sporlar yapmalı, sıcaktan uzak durmalısınız. Oluşmuş olan varislerinizi de tedavi ettirmeniz gerekir.
Nil Aksun
hocam ayak bileklerimde varis sıkıntım var damarlar çok belirgin yardım olurmusunuz lütfen yazın görüntü açısından çok rahatsız oluyorum.
Op. Dr. Serkan Akarsu
tabi ki yardımcı oluruz, buyrun muayeneye gelin tedavi yöntemlerini değerlendirelim
Bilgehan
Hocam 5 buçuk aylık hamileyim. varis şikayetim hamilelikle birlikte arttı. doktor varis çorabı giyebileceğimi söyledi fakat o da beni çok rahatsız ediyor. başka ne tavsiye edersiniz
Op. Dr. Serkan Akarsu
Bilgehan hanım, hamilelikte varis çorabı haricinde başka bir tedavi seçeneği yoktur. Bol bol yürüyüş yapabilir, fırsatınız oldukça ayalarını yukarı kaldırıp dinlendirebilir ve ayağınızın altına yastık koyarak yatabilirsiniz. İlaç kullanamazsınız
Nigar
hocam çok fazla yürüyorum bundan dolayı varislerim olurmu?
Op. Dr. Serkan Akarsu
Yürümek varise yol açmaz aksine varisin oluşmasını ve ilerlemesini önler. Her gün düzenli yürüyüş yapmak, varisler açısından faydalıdır.