Köpük Skleroterapi

Köpük skleroterapi, ameliyatsız varis tedavisi olarak kullanılan en önemli yöntemlerden biridir. Tüm varislerde uygulanması ve anında %100 başarılı sonuç vermesi ile uzun yıllar kullanılacak gibi görülmektedir. Köpükle varis tedavi bir benzeri olan skleroterapinin geliştirilmiş halidir. Günümüzde en etkili ameliyatsız varis tedavi yöntemidir.

Köpük Skleroterapi Nedir?

Köpük skleroterapi, ciltteki ince ve kılcal damar varisleri için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kimyasal bir maddenin, ilacın, ince bir iğne ucuyla damarların içine verilmesi ve damarların kapatılması işlemidir. Varisli damarlar kapandıktan sonra cilt tarafından emilerek yok edilir. Zamanla görünmez hale gelirler.

Sadece ufak bir iğne ile uygulanması nedeniyle herhangi bir narkoz yada uyuşturmaya gerek duyulmaz. Varis pakelerinin çapına göre köpük skleroterapi ve sıvı skleroterapi yapılır. Orta ve büyük boy varislerde kullanılan köpük skleroterapide ilaç, hava ile karıştırılarak köpük haline getirilir ve damar içine verilir.

Uygulama yapılan damarda oluşan reaksiyonlar sonrasında 2 veya 3 hafta içerisinde (bu süre kişinin damar yapısına ve uygulama yapılan damarın kalınlığına göre değişmekle birlikte) genişlemiş varisli damar yapısı ortadan kalkmaktadır.

Köpük Skleroterapi Nasıl Yapılır?

Köpük skleroterapi tedavisinde, ilaçlar belli oranda hava ile karıştırılarak köpük haline getirilir ve sonrasında, damar içindeki ilacın kapladığı alan ve etkinliği artırılır. Damar büzülerek kapatılır böylece genişlemesi önlenmiş olur. Damarın olduğu bölgedeki kan akımı ise sağlıklı damarlar yoluyla kalbe iletilmekte böylece genişlemiş damarda biriken kan ortadan kaldırılmakta ve hastaların ağrı, kaşıntı, kramp gibi şikayetleri geçmektedir.

Seanslar halinde yapılan ve tek bir seansta çözülmeyen bir işlemdir. Varisin büyüklüğü tedavinin süresini, seansların sıklığını belirleyen unsurdur. Uygulama çok ince iğne uçları ile yapıldığı için hastada ağrı hissi düşüktür.

Köpük Skleroterapinin Avantajları Nelerdir?

Köpük skleroterapi yöntemi sayesinde pek çok genişlemiş düzeydeki en kalınından en incesine kadar varisli damarlara ve kılcal damarlara müdahale şansı vardır. Damarın çapı ve genişliğine göre ilacın dozu ve uygulama yapılacak iğnenin boyutu, bu konuda uzmanlaşmış bir kalp damar cerrahı tarafından uygulandığında, günümüz varis tedavi yöntemleri içerisinde en etkili yöntem olduğu, yıllar içerisinde yapılan çalışmalar sonrasında kanıtlanmıştır. Herhangi bir anestezi yöntemi uygulanmadan gerçekleştirilir. Klinik olarak uyguladığımız bu yöntemle hastalarımız 10 dakika gibi kısa bir sürede tedavi olabilmekte ve günlük aktivitelerine devam edebilmektedir. Köpük skleroterapisi ile çok geniş varisler bile başarıyla tedavi edilebilir.

kopuk-skleroterapi-nedir

kopuk-skleroterapi-nasil-yapilir

Köpük Skleroterapi İçin Hangi Kişiler Uygun Adaylardır?

Köpük skleroterapi için küçük, orta veya geniş boyutlu varislerin hepsi uygundur. Çoğunlukla küçük veya orta boyutlu varisler bu yöntemle tedavi edilir. Daha büyük varisler için başka tedavi yöntemleri tercih edilebilir.

Uygun adaylar arasında genel sağlık durumu iyi olan kişiler bulunur. Kronik rahatsızlıkları bulunan, kalp sorunu yaşayan kişiler için bu işlem uygun olmayabilir. Hamilelik bu işlem için istenmeyen bir durumdur. Kişilerin damar yapılarının özellikleri değerlendirilmelidir. Damar yapıları bu tedavi için uygun olmayan kişiler olabilir. Hastanın tedavi için kullanılacak maddenin bileşenlerine alerjisi olmaması da gerekmektedir.

Köpük Skleroterapinin Diğer Varis Tedavilerinden Farkları Nelerdir?

Köpük skleroterapinin diğer varis tedavilerinden farkları aşağıda sıralanmıştır.

  1. Uygulama şekli açısından farklıdır. Varis tedavisinde sklerozan adı verilen madde köpük halinde kullanılır.
  2. Damar içerisinde enjekte edilen köpük, varisli damarın iç yüzeyine yapışır. Damarın kapanmasını ve zamanla kaybolmasını sağlar.
  3. Anestezi gerektirmeyen bir tedavi olması da diğer tedavi yöntemlerinden farklı özelliğidir.
  4. Diğer varis tedavilerinden farklı olarak iyileşme süresi çok kısadır. Hastalar günlük aktivitelerine kolay dönerler.
  5. Köpük skleroterapinin diğer tedavilere göre daha uzun vadeli bir etkisi olması ve tekrarlama oranının düşük olması da sayılabilir.

Köpük Skleroterapi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Köpük skleroterapi sonrası dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Tedavi sonrasında doktorunuz tarafından verilen bandajları veya giysileri düzenli olarak kullanmanız gerekir. Evde dinlenmek ya da az hareket etmek bu tedavi yöntemi için sakıncalıdır. Mutlaka günlük aktiviteleri yerine getirmeli ve ayrıca bacak kaslarının çalıştırılması için bir süre yürüyüş yapmak gerekir.

Hamam, sauna gibi sıcak ortamlardan da uzak durmak gerekir. Alkol tüketiminin zararlı etkileri olabileceği için kaçınılmalı ve uzun yolculuklar, uzun süre sabit durmak gibi durumlardan da uzak durulmalıdır. Güneş ışınlarından da uzak durulmalıdır, koyu renk izler kalmasına sebep olabilir.

Köpük Skleroterapi Riskleri

Köpük skleroterapi, büyük riskleri bulunmayan bir işlemdir. Bu tedavi yönteminde kullanılan ilaç az miktarda ve sadece genişlemiş damar bölgesine uygulandığından dolayı, genel dolaşıma katılmaz ve kişiye zararı olmaz. İşlem sonrası damarda hafif kızarıklık, morluk oluşabilir. Bu yan etkiler de kendiliğinden birkaç gün içerisinde geçecektir. Uygulama yapılan bölgede kahverengi lekelenmeler görülebilir. Bu lekelenmeler en az 3 ay kalabilir.

Köpükle Varis Tedavisi Sonrası Yapılması Gerekenler

Köpükle varis tedavisi sonrası yapılması gerekenler bulunur. Hastalar tedavinin sonrasında damarların genişlememesi için varis çorabı ya da bandaj giyerek kompresyon uygulamalıdır. Varis çorabının tedavi sonrasında mutlaka uygulanması gerekmektedir.

Uygulama 10-15 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleştirilmekte ve hastalar yürüyerek normal hayatlarına devam etmektedirler. İşlem sonrasında istirahat yada evde yatmak gibi bir durum söz konusu değildir hatta hastalarımızdan 30 yada 45 dakika gibi bir süre normal tempoda yürüyüş yapmalarını istemekteyiz.

Köpük tedavisi kesin çözüm mü?

Köpük tedavisi, varis için oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Yüksek oranda başarılı bir çözümdür.

Köpük tedavisinden sonra varisler ne zaman geçer?

Köpük tedavisi, varisin durumuna göre seanslar halinde uygulanır. Her seans sonrası varis çorabı giyilmesi ve yürüyüşler yapılması gerekir. Kişiye bağlı olarak varislerin geçme süresi de değişir.

Köpük tedavisinden sonra varis tekrarlar mı?

Köpük tedavisinden sonra varislerin tekrarlama oranı çok düşüktür. Varis genetik kaynaklı olduğu için tekrarlama oranı düşük de olsa bulunur.

Skleroterapi yazın yapılır mı?

Skleroterapi ile varis tedavisi yaz aylarında da yapılmaktadır. Ancak leke oluşumunu önlemek için güneşten korunmak adına pantolon veya uzun etek giyilmesi gerekir.

Skleroterapi kimlere uygulanmaz?

Skleroterapi tedavisi; hamileler, emziren anneler, şeker hastaları, böbrek-karaciğer-akciğer hastaları için uygun olmayabilir. Damarla ilgili hastalıkları bulunan için de riskli olabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

lazer-radyofrekans
Lazer / Radyofrekans

Cilt üzerinden uygulanan bu yöntemleri kullanma amacı iğne giremeyecek kadar ince ola…

Devamını Oku
skleroterapi
Skleroterapi

Skleroterapi ile varis tedavisi yaklaşık 150 yıldır uygulanmasına rağmen popülaritesi…

Devamını Oku
Yorumlar