Varis Hastalığında Güncel Tedaviler

Yüzyıllardır insanların başına bela olan bir hastalık olan ve genetik / ailesel olarak aktarıldığı yapılan pek çok çalışmalar ile gösterilmiş olan varis, kılcal damar artışı, derin venöz yetmezlik gibi isimlerle adlandırılan hastalıkta yıllar geçtikçe yeni tedavi protokolleri, özellikle insanların işgücü kaybını azaltan ve günlük hayatlarından ödün vermeden ameliyatsız tedavi yöntemleri hızla yayılmaktadır.

Öncelikle varis hastalığından ve bu hastalığın bir başka evresi yada genel tanımlaması olan venöz yetmezliğinden biraz bahsetmek gerekir. Venöz yetmezliği olarak adlandırılan durum, venlerde (toplardamarlarda) oluşan esneklik kaybına bağlı oluşan ve yıllar içerisinde kişiler ayakta kaldıkça yada bacaklarda sabit pozisyonda kalmaya bağlı basınç artışı sonucu oluşan damarın esnemesi ve venlerde bulunan bir nevi valf görevi gören kapakçıkların esnekliğini kaybederek geriye kaçış mekanizması yaratmasıdır. Venöz yetmezliği hastalığının görünür vaziyete gelmesi sonucu, ciltten de görünür hale gelen ince kıllar damarlar ve pake olarak adlandırılan varisler ortaya çıkar.

Hastalarda bu ortaya çıkan varisler ve kapakçıklarda oluşan geriye kaçış sonucunda ağrı, kaşıntı, zonklama ve kramp gibi şikayetler görülebilmektedir. Ayakta durmaya bağlı tüm insanlarda oluşan venöz basınç artışı,varis yada venöz yetmezliği hastalarında, esnekliği bozuk olan damarlarda genişlemeye yol açmaktadır. İlerleyen yıllar içerisinde kirli kanın bacaklarda birikmesine bağlı ülser yaraları olarak tabir edilen kendiliğinden oluşan yaralarda hastalarda ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

varis-tedavi-edilmezse-ne-olur

varisin-tedavisi-bulunuyor-mu

Toplardamarların ince ve narin yapısından dolayı varis hastalığında tedavi şekilleri, bozulan ve çapı genişleyen damarın ortadan kaldırılması prensibini esas alarak yıllar içerisinde gelişmeler göstermiştir. İlk zamanlarda dışarıdan yapılan bası ile damarın kendini yenilemesi esasına dayanarak varis çorapları geliştirilmiş fakat yıllar içerisinde bu yöntemin hastalığın tedavisinde tam olarak başarılı olmadığı ortaya çıkmıştır.

Sonraki zamanlarda ise damarın çıkarılması ve ortadan kaldırılması ile yani varis ameliyatları ile hastalığın tedavi edileceği üzerine yoğunlaşılmıştır fakat bu yöntemde hastaların nekahet ve istirahat dönemleri uzun sürmesi sonucunda işgücü kayıpları meydana gelmiştir. eskiyen yöntem olarak kullanılan varis ameliyatında hastalar genel veya spinal (belden uyuşturma) anestezi yöntemleri kullanılarak ameliyat gerçekleştirilmektedir.

Teknolojideki gelişmeler ışığında, hastaların işgücü kaybını azaltan ve istirahat etmeden günlük yaşamlarına dönmelerini sağlayacak yöntemler konusunda çalışmalar yürütülmüştür. İnce damarların tedavisinde kullanılan sklerozan (yakıcı) ilaçların köpük haline getirilerek elde edilen karışımın, kalın damarlarda da başarılı şekilde uygulandığı ve sonuçlarının hastalar açısından yüz güldürücü olduğu görülmüştür.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

varisten-korunmak-icin-ne-yapmali
Varisten Korunmak İçin Ne Yapmalı?

Birçok hastalıkta olduğu gibi varislerde alınacak basit önlemlerle risk düzeyi azaltı…

Devamını Oku
tedavisi-geciktirilen-varisler-ulser-bacak-yaralarina-donusuyor
Tedavisi Geciktirilen Varisler, Ülser Bacak Yaralarına Dönüşüyor

Tedavi edilmeyen varisler, bacaklarda iyileşmesi zor yaralara (ülsere) neden olmaktad…

Devamını Oku
varis-hastaliginda-sik-sorulan-sorular-ve-cevaplari
Varis Hastalığında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

 Bu yazımızda klinikte ve tedavi sürecinde hastalarım tarafından yöneltilen vari…

Devamını Oku
Yorumlar
Şüheda
Hocam ben ayakta uzun süre kaldığım için bacaklarımda varis meydana geldi doktora gittim uzun süre ayakta kalmamam gerektiğini söyledi varis çorabı önerdi ve birde bana modet 500 mg kapsül önerdi aldım kullandım iki hafta kadar ama bacaklarımda varis iyi duruma gitmek yerine daha kötü oldu eskiden 12 saat kadar ayakta durduğum zaman ağrılarım olurdu ama şimdi otursam bile bacaklarımda ağrı oluyor ayrıca kılcal damarlarım iki üçken bu ilacı kullandıktan sonra çoğaldı ters tepki yapmış olabilirmi yoksa doktor yanlış ilaçmı yazdı modet 500 mg kapsülün yan etkilerine baktım ama böyle bişey yok ama benim şikayetlerim arttı ne yapmam gerekir
Op. Dr. Serkan Akarsu
Merhaba Şüheda hanım, doktorunuz doğru ilaç yazmış, ilaçla varis veya venöz yetmezlik geçmez, şikayetler azalabilir. Varislerinizin ameliyatsız yöntemler ile tedavi edilmesini isterseniz, buyrun muayeneye gelin, durumunuzu değerlendirelim
Sema
hocam merhaba daha önce ameliyat olan birisi köpük tedavisi olabilir mi?
Op. Dr. Serkan Akarsu
Merhaba Sema hanım, evet daha önce ameliyat veya herhangi bir tedavi yöntemi ile tedavi olan hastaya köpük tedavisi uygulanabilir. Hiç bir engel teşkil etmez. Buyrun muayeneye gelin değerlendirelim.
Sefa
hocam merhaba ananemde varis var dr. gittiler ameliyat dedi ama olmak istemedi internette araştırma yaparken size denk geldim şeker ve tansiyon hastası kendisi köpük tedavisinde sıkıntı olur mu?
Op. Dr. Serkan Akarsu
Şeker veya tansiyon hastalığı, köpük tedavisi uygulamasında herhangi bir sıkıtı yaratmaz.Güvenle uygulanabilir, özellikle yaşlı hastalarda en uygun tedavi yöntemidir.
Eylül
hocam merhaba varis tedavisi olmazsam eğer ilerleme olasılığı % kaç? Varis çorabının faydası var mı?
Op. Dr. Serkan Akarsu
Varis çorabının, varislerin ilerlemesini önlemede faydası vardır fakat ilerleme olasılığı sizin yaşam tarzınıza, genetik yapınıza ve varislerinizin durumuna bağlıdır. Bu onu da herhangi bir yüzde vermek mümkün değildir.